Terugblijk sportgala 2023

Tijdens het Tilburgs Sportgala regende het prijzen:
dit zijn de winnaars

 Angela Weisz

27 januari 2024

Tilburgs Sportgala

Alle winnaars van het Tilburgs Sportgala bij elkaar (Foto: Omroep Tilburg).

Een ding is zeker: Tilburg barst van het sporttalent. Van turnen tot bowlen, bij het Tilburgs Sportgala worden prijzen uitgereikt aan het sportieve talent van de stad. Vrijdagavond vond in de Stadsschouwburg de 30e editie plaats. Welke Tilburgse sporters vielen er in de prijzen?

Na een indrukwekkende dansshow van Forza Danza trapte de avond af met de eerste prijsuitreiking. Niet alleen de sporters kregen waardering tijdens het Tilburgs Sportgala. Ook de waardevolle bijdrage van sportvrijwilligers werd erkend. John Brocken, die zich al jaren inzet voor het G-Sportweekend, mocht de prijs van Sportvrijwilligers van het jaar 2023 in ontvangst nemen.

In het programma van dit jaar genoot het publiek van een muzikaal spektakel. Dan was het tijd voor de categorie Sporter met een beperking. Golfer Richard Kluwen wist er met deze prijs vandoor te gaan. Kluwen heeft de ziekte van MS en is inmiddels een van de beste paragolfers van Europa.

Tekst loopt door onder de foto

Sporter met beperking Richard Kluwen (Foto: Omroep Tilburg).
Prijzenparade

De volgende prijs van de avond stond in het teken van de jeugdsporters. De stimuleringsprijzen zijn gewonnen door Isa Smits (14) voor free runnen en Tristen Strooper (17) voor speerwerpen. Smits beoefent een relatief nieuwe sport maar is er al behoorlijk goed in. Ze is houder van twee Nederlandse titels. Strooper is ook hard op de weg aan het timmeren met zijn sport. Hij won al het NK voor junioren, daarnaast hoopt Strooper dat hij aan het wereldkampioenschap voor de jeugd mag deelnemen.

Op de helft van de avond, vulde het podium zich met genomineerden voor de Sportploeg van het Jaar. Ieder team had opmerkelijke prestaties geleverd binnen zijn eigen sportdiscipline. De heren van Volley Tilburg spelen al jaren op een hoog nationaal niveau en de dansers van D-reaction Crew behaalden prijzen bij bijna ieder toernooi waaraan ze deelnamen. De junior Tilburg Trappers U17 veroverden het kampioenschap afgelopen jaar, maar uiteindelijk wisten de volleyballers de felbegeerde prijs in de wacht te slepen.

Sportman en -vrouw van het jaar

Na een feestelijk bingo-intermezzo, bleven er nog twee categorieën over. De genomineerden waren Jermain Grunberg (turnen), Friso Emons (shorttrack) en Wendell Potters (hip hop). Grunberg was afwezig tijdens het Tilburgs Sportgala, vanwege trainingen in het buitenland. Hij zal zal Nederland vertegenwoordigen bij de Olympische Spelen in Parijs dit jaar. Shorttracker Emons heeft verschillende medailles behaald op de Europese kampioenschappen en Potters eindigde met zijn dansgroep als vierde op het wereldkampioenschap. Dankzij zijn indrukwekkende prestaties op het ijs, werd Emons uitgeroepen tot Tilburgs Sportman van het Jaar.

De strijd om de titel Tilburgs Sportvrouw van het Jaar 2023 ging tussen hockeyster Mikki Roberts die wereldkampioen werd met Oranje onder 21 en Bowlster Debbie Zwart. Zij nam afgelopen jaar deel aan het WK 50+ in Colombia en wil zich in 2025 kwalificeren voor het EK in Leipzig. Uiteindelijk werd Roberts gekroond tot Tilburgs Sportvrouw van het Jaar 2023, de kampioene hoopt ooit deel uit te maken van het Nederlands elftal.

Alle prijswinnaars sloten de avond af met een groepsfoto samen met locoburgemeester Yusuf Çelik, die tevens ook de laatste prijs mocht uitreiken. Volgens Çelik is het ontzettend belangrijk dat het Tilburgs Sportgala georganiseerd wordt. “Het is fantastisch om deze sportmomenten en -prestaties met elkaar te vieren. Om te zien dat het talentontwikkeling en niveau hier in Tilburg op een hoog niveau staan, daar kunnen we als stad alleen maar ontzettend trots op zijn.”

Tilburgs Sportgala
Tilburgs Sportgala

Angela Weisz (verslaggeefster omroep Tilburg)
Top