Historie

Van stadhuishuldiging naar stadshuldiging

Al meer dan 25 jaar organiseert Stichting Tilburgs Sportgala de huldiging van de Tilburgse sportkampioenen. Voor die tijd was er ook al aandacht voor succesvolle Tilburgse sporters. In de jaren 80 werden zij ontvangen in de burgerhal van het stadhuis. Daar kregen zij uit de handen van de sportwethouder een oorkonde. Op initiatief van Herman Westendorp, destijds directeur van Pellikaan Sportcentrum aan de Rückertbaan (nu bekend als Club Pellikaan) en Harry Nefs, destijds hoofd sportbeleid van de gemeente Tilburg, zijn de Tilburgse Sportprijzen in het leven geroepen. Deze prijzen worden sinds 1992 in een aantrekkelijk programma uitgereikt. De organisatie daarvan is in handen van Stichting Tilburgs Sportgala. Het Tilburgs Sportgala biedt een moment, een plek en een podium voor iedereen die op zijn of haar manier presteert in de sport. Prestaties die gezien mogen worden door de gemeente, de stad en haar inwoners om zo iedereen die betrokken is bij sport verder op weg te helpen.

Niet meer weg te denken

Waar de locatie van de huldigingen nog weleens wisselde, heeft het Tilburgs Sportgala zelf zich een vaste plek verworven op de Tilburgse sportagenda. Door de jaren heen is duidelijk geworden dat Tilburg jaarlijks over vele kampioenen beschikt. Niet altijd op internationaal niveau (wel regelmatig), maar wel van jong tot oud en in vele takken van de sport.

Grote betrokkenheid

Sportkampioen word je alleen als je talent hebt én als je de medewerking krijgt om dit talent te ontwikkelen. Naast medewerking door de gemeente (sportaccommodaties, soms ook extra subsidie) komt deze vooral van ouders/partners, sportverenigingen, trainers, vrijwilligers en niet in de laatste plaats van het (Tilburgse) bedrijfsleven en het (Tilburgse) onderwijs. Een keer per jaar is er de waardering voor al deze partijen die de sport in Tilburg mogelijk maken. De uitschieters worden geëerd met de titel sportman, sportvrouw, sporter met beperking, sportploeg, sportvrijwilliger van Tilburg. Voor aankomend talent is er de jeugdsportstimuleringsprijs.

Top